2018: a klímaváltozás elleni harc éve

A Magyar Természettudományi Múzeum idén a klímaváltozást választotta fő témájául.

A múzeum közleménye szerint Földünk és az emberiség egyik legégetőbb, legfontosabb feladata a klímaváltozás mértékének csökkentése. Naponta szembesülünk a hírekben a kibillentett természet válasz-reakcióival, melyek világszerte különböző formákban jelentkeznek. A levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése, a globális felmelegedés a sarkvidékek területeit sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága 42%-kal csökkent, e térség átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a világ más részein. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött szén-dioxidot és metánt bocsájt a levegőbe, ezzel is fokozva az üvegházhatást. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny a beköszöntött változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak.

Ezért a Magyar Természettudományi Múzeum 2018-ban számos, a témához kapcsolódó rendezvénnyel készül. A sort márciusban Kércz Tiborral közös fotókiállításunk nyitja meg, Olvadó jövőnk – Az Északi és Déli sarkvidék törékeny jelene címmel.

A tervek szerint május 22-én, a Biodiverzitás Napján Ludovika téri épületének és egy kiemelt belvárosi épület homlokzatán fényfestés lesz, továbbá a múzeum közönségprogramokkal, előadásokkal, miniforgataggal, filmvetítéssel várja mind az iskoláscsoportokat, mind a látogatókat.

Május végén, a Felfedezők Napján is a témához kapcsolódó programokkal, szakértőkkel, kvízjátékokkal készülnek. Továbbá az elképzelések szerint videopályázatra is sor kerül majd gyerekek, diákok számára.

Iratkozz fel hírlevelemre!

Iratkozz fel a hírlevélre, így mindig értesülhetsz róla, ha a honlap érdekes, új tartalommal bővül – legyen az friss képi anyag a galériában, aktuális hír vagy egy közelgő esemény!

Kapcsolat

Kérdésed van? Elmondanád a véleményed a fotóimról? Netalán utazást tervezel az általam felkeresett helyekre, és tanácsra, ötletre szorulsz? Lépj kapcsolatba velem!

Kapcsolat